C-Voucher este un accelerator de soluții inovative pentru economia circulară în cadrul căruia au fost asistate și finanțate până în prezent 54 de proiecte, localizate în peste 20 de țări.
Pe parcursul celor 3 ani de implementare au fost lansate 4 apeluri de finanțare dedicate mediului de afaceri. În cardul acestora cele 54 de firme selectate au beneficiat de vouchere de inovare și servicii suport în valoare de 4,2 milioane de euro. Finanțarea, asigurată din programul de cercetare – dezvoltare – inovare al Comisiei Europene, Horizon 2020, a fost adresată companiilor a căror activitate corespunde industriilor prelucrătoare sau domeniului agro-alimentar, textil, al apei și sănătății.
Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest face parte din consorțiul proiectului C-Voucher, alături de alte agenții de dezvoltare, acceleratoare de afaceri și clustere din șase state europene.
Cele doua tipuri de programe de accelerare derulate între 2019 și 2021 au beneficiat de un buget total de 4,2 milioane de euro, constând în vouchere de inovare sub forma de grant nerambursabil și un pachet integrat de servicii suport asigurat de organizațiile partener în proiect, constând în asistență de tip coaching din partea unor experți în design-thinking, mentorat în afaceri și de asistență pentru identificarea de oportunități de finanțare pentru continuarea implementării soluției circulare.
A. Program de Accelerare pentru dezvoltarea de soluții circulare: 12 soluții circulare au fost dezvoltate și testate prin servicii de tehnologie contractate prin vouchere de inovare de 60.000 euro fiecare și au beneficiat de un pachet integrat de servicii suport:
2020
2019
Două din aceste soluții au fost dezvoltate în România de către firme de succes:
- Fibrex Co – soluție de reutilizare a deșeurilor din fibră de sticlă în producția de căzi de baie și piscine:
- Katty Fashion – soluție de Zero Deșeuri în domeniul confecțiilor textile prin tehnologie digitală 3D.
B. Program de Adoptare de soluții circulare
42 de planuri de afaceri pentru soluții circulare incipiente au fost elaborate prin vouchere de 15.000 euro fiecare:
2021
2020
Trei din aceste soluții au fost pregătite de firme din România:
- Tailor Studio – echipamente de protecție inteligente bazate pe fibre naturale;
- Transylvania Brew – reutilizarea reziduurilor din producția de cidru pentru obținerea altor produse alimentare;
- Mâncare cu Suflet – sosieră comestibilă pentru serviciile de catering.
Comunitatea C-Voucher și Programul de Calibrare
Optimizarea și reutilizarea deșeurilor, utilizarea materiilor prime bio-degradabile, prelungirea ciclului de viață al produselor, soluțiile digitale pentru managementul deșeurilor în industrie, platformele de partajare a resurselor sunt câteva dintre tematicile abordate în aceste proiecte inovative. Vă invităm să le explorați în Comunitatea C-Voucher. Accesați link-ul alăturat pentru a consulta toate soluțiile circulare finanțate: https://spaces.fundingbox.com/spaces/c-voucher-circular-economy-cases-portfolio
Accesul în Comunitatea C-Voucher vă permite să descoperiți toate resursele și instrumentele dezvoltate și utilizate în cadrul consorțiului pentru elaborarea și gestionare schemelor de finanțare cu componentă de economie circulară dedicate mediului de afaceri. Programul de Calibrare dedicat sustenabilității metodologiei, care include și șapte sesiuni video pentru facilitarea procesului de înțelegere și de adaptare a metodologiei, poate fi consultat la adresa: https://spaces.fundingbox.com/spaces/c-voucher-adapting-our-circular-design-toolkit
Evenimentul final al proiectului va avea loc on-line în perioada 25-26 mai 2021 și va fi accesibil tuturor celor interesați de subiectul economiei circulare. Pe parcursul acestuia vor avea loc prezentări ce vor aborda relația consorțiului cu firmele beneficiare de vouchere de inovare, furnizorii de soluții inovative, organizațiile partenere care au contribuit la implementarea cu succes a acestei inițiative și impactul pe care acestea îl au în regiunile în care soluțiile au fost implementate. Desfășurătorul evenimentului și formularul de înscriere vor fi disponibile în curând.
Proiectul C-VOUCHER este implementat de către un consorțiu internațional compus din agenții de dezvoltare ce provin din șase state europene, acceleratoare de afaceri clustere și firme suport. Este finanțat din programul de cercetare-dezvoltare-inovare Horizon 2020 al Comisiei Europene, componenta INNOSUP-01 – Proiecte facilitate de clustere pentru noi lanțuri de valoare.
https://c-voucher.com/community/
Echipa C-Voucher a ADR Nord-Vest
Manager de proiect – Ioana Dragoș
Experti designer coaching & mentorat – Mihai Dragomir, Ligia Cremene
Experți implementare – Ioana Pavel, Beatrice Moldovan
Expert comunicare – Ovidiu Mărginean
Expert financiar – Angela Man
Șef Departament – Dorin C. Domuța/ Ioana A. Bradea