NEWSLETTER#5 NewGenerationSkills

În data de 30 iunie s-a încheiat cooperarea internațională de doi ani și jumătate din cadrul proiectului NewGenerationSkills. Pentru a evidenția rezultatele și progresele înregistrate în ultimii ani, am organizat un eveniment final pe data de 4 iunie. Proiectul a avut ca scop o mai bună utilizare a competențelor antreprenoriale și inovatoare ale tinerilor.

În cadrul proiectului NewGenerationSkills, 12 parteneri din 7 țări diferite au lucrat împreună în cadrul proiectului NewGenerationSkills pentru a îmbunătăți cooperarea actorilor locali. Prin înființarea în fiecare țară a așa-numitelor Laboratoare de Inovare s-a dorit crearea unor sisteme inovatoare de sprijin local care să depășească inițiativele fragmentate existente. În plus, prin Pachetul de  învățare dinamică (DLP) dezvoltat de parteneri, tinerii au devenit capabili să genereze idei noi și să facă primii pași către inovarea socială. Acest proces de susținere a inovării în rândul tinerilor a condus, în cele din urmă, la o performanță economică mai bună, la un exod mai redus de inteligență și a avut un impact pozitiv asupra calității mediului de lucru local.

Marius-Valentin Niculae, Reprezentant al Secretariatului Comun al Programului transnațional Dunărea, a deschis evenimentul și, în discursul său, a afirmat că NewGenerationSkills este singurul proiect, susținut de Programul Interreg, în care este implicată o municipalitate în calitate de partener principal, și că este un proiect unic care vizează tinerii cu vârste între 15 și 29 de ani. Cu toate acestea, în cazul proiectelor susținute de UE, accentul pus pe tinerii antreprenori și pe inițiativele de startup va fi menținut cel puțin zece ani, astfel încât proiectul NGS, ajuns acum la final, nu se va opri, ci va continua cu mai multe activități locale.

Marius a subliniat importanța continuității în coordonarea tinerilor, subliniind faptul că municipalitățile joacă un rol important în menținerea cunoștințelor dobândite în cadrul proiectului, iar pentru a ajunge la alți tineri interesați va trebui să depășim nivelul local și să dezvoltăm un nivel de schimb de experiență la nivel internațional.

În cadrul evenimentului a fost lansat un concurs de startup-uri la care au participat tineri  din regiunea Dunării. Echipele au reprezentat Austria, Bulgaria, Republica Cehă, România, Slovenia, Serbia și Ungaria. Cele 12 echipe au făcut cunoscute ideile lor de startup prin prezentări de câte 5 minute. Pentru a selecta câștigătorul într-un mod cât mai corect, juriul a adresat câteva întrebări pentru a afla mai multe detalii despre fiecare idee prezentată și modul în care aceasta va fi implementată.

Membrii juriului:

  1.  László Bacsa, lider al programului DEMOLA din Ungaria și coordonator al regiunii Est-Europene, fondator al Laboratorului și Incubatorului de Inovare BME. Pe lângă acestea participă la numeroase activități de susținere a implementării de startup-uri și lucrează ca și coach și mentor.
  2. László Boa este consultant în domeniul dezvoltării și arhitect. Lucrează în cadrul IBM și oferă consultanță în proiectarea și implementarea de soluții inovatoare clienților și companiilor de dezvoltare, încă din anul 2009. Proiectează și implementează soluții de inteligență artificială  din 2016.
  3. György Dede, în prezent managerul companiei Start it @ K & H, un proiect de incubator de startup-uri, dezvoltat de banca K&H, este de asemenea implicat într-o serie de proiecte de inovare în cadrul Departamentului de Management Strategic al companiei.
  4. Péter Dietrich lucrează cu startup-uri de 10 ani. Este membru al echipei Hiventures încă de la înființare. În calitate de senior manager pe investiții, recrutează și se ocupă de noi clienți și crește dezvoltarea portofoliul existent.
  5. László Jónás este managerul de dezvoltare al Design Terminal, fiind responsabil de corporații și de expansiunea internațională.

Din partea partenerilor străini, președintele juriului, Natalija Žunko, provine din Fundația Sloveniei PRIZMA. Activitățile acestei Fundații sunt axate în principal pe planificarea carierei, activități independente, formarea profesională, mentorat și dezvoltarea competențelor și a abilităților și oferă de asemenea instruire și coaching pentru persoanele disponibilizate și pentru șomeri.

Din Ungaria au participat 6 echipe: DieTrend, FlatMate, HomeFencing, DiabTrend, Meestory és Dual Pro, din Slovenia (Maribor) Echipa FEJS (T) SPEJS, din Austria (Graz) YIA – Young Innovation Austria /Youth in Action, din Bulgaria (Sofia) AiSolvers, din Cehia (Liberec) C-Cube, din Serbia (Belgrad) The Local A Box, iar din Romania (Cluj) Cluj Team.

Din cele 12 echipe, au fost alese și premiate cele mai bune 4 echipe:

Primul loc Al doilea loc Al treilea loc Câștigătorul Publicului
HomeFencing Hungary Local A Box Serbia YIA Austria Cluj Team Romania
Echipa dorește să dezvolte o aplicație pentru spadasinii profesioniști și amatori. Este vorba de o soluție wireless pentru a ține scorul.     Echipa dorește să dezvolte o aplicație pentru a crea comunități locale, unde toată lumea este binevenită și unde fiecare poate experimenta ceva nou, unde poate să-și promoveze talentele și unde poate petrece ziua învățând și socializând cu ceilalți. Echipa cu cei mai tineri antreprenori a dezvoltat o tehnologie GIPS care plasează sub piele un cip care ajută persoanele în vârstă să-și verifice presiunea sângelui. De asemenea echipa dorește să lanseze un start-up de ambaslare ecologică a alimentelor „Veggie”. Echipa dorește să dezvolte un sistem în zonele clădirilor de birouri în care angajații să găsească activități de relaxare și antistres înainte, după sau în timpul zilelor lucrătoare.

Proiectul NewGenerationSkills a ajuns la final, însă dezvoltarea și sprijinul acordat tinerilor antreprenori nu se va opri în nici una dintre țările participante. Municipalitățile și partenerii vor continua pe plan local să ajute tinerii să-și dezvolte ideile creative. Acum, echipele, beneficiind de cunoștințele acumulate de-a lungul proiectului, au șansa de a-și transforma planurile în realitate. În Laboratoarele de Inovare și în spațiile creative construite în cadrul proiectului, vom continua să primim noi generații de tineri entuziaști, interesați să-și înceapă propria afacere.

O dată cu finalizarea proiectul NewGenerationSkills, suntem mândri să anunțăm producerea unui film despre proiect care prezintă ideea principală a acestuia și care este disponibil mai jos:

De asemenea, s-a realizat și o broșură informativă – Descarcă Broșură