BERD facilitează acces la expertiza potrivită pentru IMM-urile inovatoare. Interviu cu echipa BERD SME Finance & Development

Echipa INNO vă propune să citiți interviul realizat cu reprezentanții echipei BERD SME Finance&Development.

Afacerea ta este pregătită pentru următorul pas? Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare te ajută să identifici expertiza necesară pentru a face pasul spre succes. 
BERD ajută IMM-urile să acceseze expertiză încă din 1993, acest sprijin fiind prezent în 29 de ţări, pe 3 continente. Aproximativ 16.000 de companii au primit sprijin şi acces la expertiză, iar rezultatele sunt încurajatoare – 74% dintre companiile sprijinite şi-au mărit cifra de afaceri, iar 56% şi-au mărit productivitatea, toate într-un an de la finalizarea unui proiect de consultanţă.
În România, BERD a sprijnit, până acum, peste 900 de companii, din diverse industrii şi regiuni ale ţării. Începând cu 2019, BERD facilitează accesul IMM-urilor inovatoare la expertiză, cu finanţare din partea Uniunii Europene, în cadrul Orizont 2020.
Am discutat cu echipa BERD SME Finance & Development, pentru a afla mai multe detalii despre această iniţiativă. 

INNO.ro: „Care e perioada în care se va derula programul de consultanţă pentru IMM-uri  inovatoare şi care este bugetul alocat?”
BERD: În perioada 2019-2022, 2,5 milioane euro vor fi disponibile în România, din partea Uniunii Europene, în cadrul Orizont 2020, pentru a asigura accesul IMM-urilor inovatoare la expertiză locală şi internaţională. 
BERD pune companiile inovatoare în legătură cu experţi locali şi internaţionali, pentru ca acestea să devină mai competitive şi să îşi ducă afacerea la următorul nivel. Expertiza furnizată acoperă o gamă largă de domenii, inclusiv strategie, promovarea exporturilor, management financiar, eficienţă energetică, marketing şi altele. Proiectele de consultanţă livrate de experţi locali urmăresc un obiectiv specific, într-un interval scurt de timp (maxim 6 luni). Proiectele internaţionale, intensive, cu o durată de 12-18 luni, oferă mentorat personalizat managementului companiilor locale, pentru a ajuta aceste companii să atingă obiective pe termen lung (pentru companii relativ mature, de dimensiune medie, care doresc să intre în competiţia globală). 

INNO.ro:„Cum se încadrează accesul la consultanţă pentru IMM-uri inovatoare în programul pilot lansat de BERD şi Uniunea Europeană, în cadrul Orizont 2020, în 2018?”
BERD: Un program pilot în valoare de 20 milioane euro a fost lansat în 2018, în cadrul Orizont 2020, pentru a sprijini IMM-urile inovatore din România, Bulgaria şi Letonia. BERD şi Uniunea Europeană pun la dispoziţie un pachet complex ce include finanţare, consultanţă şi măsuri de promovare a tehnologiilor verzi:
1.    Finanţare pentru companii inovatoare din România – Linii de credit din partea BERD vor ajuta băncile locale să ofere împrumuturi IMM-urilor care investesc in inovare, iar 12,5 milioane euro, sub forma de granturi din partea Uniunii Europene, vor oferi stimulente pentru investiţii.
2.    Acces la consultanţă pentru IMM-uri inovatoare  (România, Bulgaria) – 2,5 milioane euro sunt disponibile în România şi 1,5 milioane în Bulgaria pentru a asigura accesul IMM-urilor inovatoare la expertiză locală şi internaţională.
3.    Suport pentru inovarea verde (România, Bulgaria, Letonia) – 3,5 milioane euro sub formă de granturi Orizont 2020, împreună cu finanţare BERD, vor ajuta companii din toate cele 3 ţări să investească în cercetare şi inovare, noi produse/tehnologii şi noi modele de afaceri care au impact benefic în contextul schimbărilor climatice. 

INNO.ro:  „Care este valoarea adăugată a activităţii BERD în sectorul IMM, în comparaţie cu alte programe de susţinere a IMM-urilor din România?”
BERD: Dincolo de finanţare, IMM-urile au nevoie de acces la expertiza potrivită pentru a-şi îmbunătăţi operaţiunile, pentru a inova în mod eficient şi a se extinde. Ajutăm IMM-urile să acceseze consultanţă într-o varietate de domenii, astfel încât să fie mai competitive şi mai bine pregătite pentru finanţarea care le ajută să ajungă departe. 
Avem o bază de date cu peste 300 de consultanţi locali din România, iar fiecare dintre aceşti consultanţi a trecut printr-un proces riguros de evaluare. Lucrăm, de asemenea, cu peste 2.500 de experţi internaţionali, lideri în domeniile lor de activitate, care pun la dispoziţia companiilor din România cele mai bune practici şi idei din aceste domenii.
Colaborăm strâns cu fiecare dintre experţii noştri pentru a ne asigura că doar consultanţa de cea mai înaltă calitate ajunge la IMM-uri. De asemenea, colaborăm strâns cu clienţii noştri pentru a identifica expertiza potrivită şi pentru a structura proiectul astfel încât să obţinem cele mai bune rezultate. 
Mai mult, datorită donatorului nostru, Uniunea Europeană, putem oferi finanţare nerambursabilă  care să acopere 70% din costul net al unui proiect de consultanţă locală şi peste 75% din costul unui proiect de consultanţă internaţională.  Mai multe informaţii privind sprijinul nerambursabil BERD  sunt disponibile la https://knowhowromania.ro/
Scopul granturilor BERD este de a educa şi de a motiva IMM-urile să apeleze la consultanţă, urmând ca, pe termen lung, să acceseze expertiză fără sprjinul nostru.

INNO.ro:  Există o anumită categorie de IMM-uri către care se adresează BERD? Care sunt calităţile cheie pe care trebuie să le aibă un IMM pentru a primi sprijinul BERD?
BERD: De la cele mici care doresc să crească, până la cele care doresc să devină jucători globali, susţinem o mare varietate de afaceri, din multe industrii, cum ar fi cea alimentară, comerţ, construcţii şi inginerie. Factorul comun este orientarea spre dezvoltare şi deschiderea la expertiză externă. 
Criteriile de bază pentru selecţia companiilor eligibile sunt cele folosite de Uniunea Europeană pentru a defini IMM-urile, iar companiile inovatoare sunt identificate pornind de la criteriile InnovFin ale Uniunii Europene. Astfel, putem sprijini companii care au până la 250 angajati, iar in cazuri exceptionale pana la 3.000 de angajaţi, o cifră de afaceri de până la 50 milioane euro sau active nete sub 43 milioane euro, şi care sunt deţinute majoritar de întreprinzători care provin din una dintre ţările de operaţiuni BERD. În termen de inovare cautăm, de exemplu, companii care intenţionează să dezvolte produse, procese sau servicii noi, companii care au primit granturi, împrumuturi sau garanţii din partea programelor europene de susţinere a cercetării şi inovării, sau companii care au atras finanţare din partea unui fond de investiţii. Toate criteriile de eligibilitate sunt disponibile la https://knowhowromania.ro/.
Până acum, în România, am sprijinit peste 10  companii inovatoare sub Orizont 2020. Unele sunt companii din domeniul IT care doresc să cucerească pieţe internaţionale, altele sunt din sectorul alimentar şi doresc să îşi optimizeze procesele implementând soluţii inovatoare, iar altele au devenit lideri de piaţă prin inovare şi acum doresc să treacă la următorul nivel cu ajutorul unui consultant. 

Află mai multe despre program pe pagina oficială menţionată mai sus, https://knowhowromania.ro/, pentru că ai şansa să devii o poveste de succes. Rezultatele celor care au beneficiat de sprijin BERD sunt promiţătoare: 74% dintre companii au raportat o creştere medie a cifrei de afaceri de 31%, în timp ce 56% dintre companii spun că au înregistrat o creştere a productivităţii ca rezultat al extinderii activităţii.

Interviul este disponibil și pe platforma INNO la adresa https://bit.ly/2o8zyKE

sursa: www.inno.ro