Debutează proiectul SME ORGANICS

ADR Nord-Vest este partner în proiectul SME Organics – Creşterea competitivităţii IMMurilor active în industriile ce utilizează materii şi produse ecologice, finanțat din Programul European de Cooperare Teritorială INTERREG Europe.

Acţiunile proiectului au debutat la Bruxelles in 18-19 mai, prin întâlnirea consorţiului alcătuit din: Agenţia de Dezvoltare a Regiunii Navarra din Spania (Coordonator), Institutul Internaţional pentru Agricultură Organică cu sediul în Belgia drept partener suport (IFOAM-EU) şi partenerii: Institutul Elveţian de Cercetare pentru Agricultură Ecologică (FiBL), Institutul Mediteranean de Agronomie din Bari (CIHEAM MAIB), Asociaţia INTERBIO a Regiunii Aquitaine Libousin Poitou-Charentes din Franţa, Guvernul Regiunii Navarra prin Departamentul de Dezvoltare Rurală, Mediu şi Administraţie Publică Regiunea Puglia din Italia, Regiunea Lodzkie din Polonia, ADR Nord-Vest din România, Universitatea de Ştiinte Aplicate din Finlanda şi Uniunea Camerelor de Comerţ şi Industrie din Regiunea Lombardia din Italia.

Proiectul se va desfășura în perioada 1 Aprilie 2016 – 31 Martie 2020 și iși propune elaborarea unor Planuri de Acţiune Regionale (Organic Action Plans) pentru fiecare dintre regiunile partenere, pe baza unor analize-diagnoza ce vor fi elaborate prin implicarea organizațiilor active în sectorul organic din aceste regiuni, prin aportul partenerilor consacraţi în domeniu şi prin schimbul de bune practici între initiațive, măsuri și strategii ale regiunilor membre în consorțiu.

În următoarea perioadă ADR Nord-Vest va constitui Grupul Local de Organizații Suport care va contribui la elaborarea diagnozei sectorului ecologic în regiune și care va beneficia de transfer de bune practici de la regiunile partenere prin vizite de studiu și interacțiune directă. Primul schimb de expertiză va avea loc in Elveția în luna septembrie 2016, la Institutul Elveţian de Cercetare pentru Agricultură Ecologică.

Primul Plan de Actiune Organic European a fost publicat de Directoratul General Agricultură și Dezvoltare Rurală în anul 2004, iar cel de-al doilea a fost adoptat de Comisia Europeană în 2014. În Europa, 12 țări şi 5 regiuni din alte 5 țări au deja un Plan Naţional/Regional Organic, care integrează măsurile dedicate agriculturii organice/ecologice cu politica industrială dedicată competitivității IMM- urilor.

În România, există în momentul de față la nivel de propunere Planul Naţional de Acţiune pentru Agricultura Ecologică 2016-2020, încă neaprobat de Guvern. Agricultura ecologică din România a înregistrat în ultimii ani un ritm de creştere de 23% pe an, iar numărul operatorilor în sectorul de agricultură ecologică a crescut de 6 ori.