Schimburi de experiență europene pentru susținerea Industriilor Creative – proiectul Alianță Regională de Industrii Creative (RCIA)

Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest este parteneră în proiectul Alianță Regională de Industrii Creative (RCIA), care va fi implementat în 9 regiuni europene în perioada 2017-2021, finanțat din programul de cooperare teritorială Interreg Europe.

Scopul proiectului RCIA este de a contribui la îmbunătățirea politicilor și programelor care susțin competitivitatea firmelor din domeniul cultural-creativ, prin schimb de bune practici între regiunile partenere. Îmbunătățirea politicilor și programelor se poate realiza prin recomandări preluate din exemplele de bună practică prezentate de către partenerii cu o vastă expertiză în acest domeniu și adaptate  la situația prezentă a regiunii Nord-Vest, cu rezonanță la nivelul întregii țări.

Acțiunile proiectului au debutat la începutul lunii martie la Viena, prin întâlnirea consorțiului, sesiuni plenare și vizite de bună practică, în cadrul cărora au fost prezentate programe și inițiative de succes adresate firmelor și organizațiilor din domeniul cultural-creativ. Centrul Regional de Industrii Creative, infrastructură publică de sprijin pentru afaceri administrată de SC Cluj Innovation Park SRL, a fost reprezentată în calitate de bună practică din regiunea Nord-Vest, de către domnul director Alexandru Coroian, invitat la eveniment.

Alte exemple de succes prezentate în plen de echipa ADR Nord-Vestau fost: Fabrica de Pensule, Clusterul de Industrii Creative Transilvania, spațiile de co-working din Cluj-Napoca, evenimentele anuale din industria filmului și a muzicii (TIFF, Cluj Comedy, Festivalul Electric Castle, UNTOLD) și programul multianual derulat prin Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Lista exemplelor de buna practică din regiune va fi completată și promovată pe toată durata proiectului, în cadrul consorțiului european.

Partenerii consorțiului sunt: AWS (Austria, cu rol de coordinator), Creative Business Cup (Danemarca, cu rol consultativ), Administrația Publică a Regiunii Walonia (Belgia), ADR Nord-Vest (România), Regiunea Centrală a Greciei, organizația financiară Altum (Letonia), IDM Sud Tirol (Italia), Primăria din Lublin (Polonia) și Camera de Comerț din Barcelona (Spania).

Referințe și bune practici în susținerea industriilor creative în Austria:

http://www.interregeurope.eu/rcia/news/news-article/702/rcia-kick-off-meeting-in-vienna/

INDUSTRIILE CREATIVE ȘI CULTURALE (ICC) includ acele activități economice care se bazează preponderent pe creativitate și talent şi care au potențialul de a genera creștere economică prin exploatarea creativității, a ideilor și a proprietății intelectuale. Din această categorie fac parte:: arhitectura, arte şi antichităţi, meşteşuguri, design, modă, film, video şi fotografie, muzică şi teatru, televiziune, radio, activităţi recreative şi de divertisment, activităţi ale agenţiilor de publicitate, activităţi de editare a cărţilor şi industria ITC cu componentele gaming (jocuri video) și webdesign.

ICC au devenit un punct principal de interes la nivelul Uniunii Europene, atât prin dezvoltarea intensă a sectorului privat, cât și prin atenția și susținerea pe care au obținut-o la nivel de politică publică, în primul rând datorită deservirii tuturor celoralte sectoare și a conștientizării impactului lor asupra creșterii economice. ICC reprezintă 4,5% din PIB-ul Uniunii Europene și angajează 3,8% din forța de muncă, (peste 8,5 milioane de persoane), statisticile pentru România fiind peste nivelul european, de 5,93% din PIB și respectiv 4,48% din forța de muncă.

În Regiunea Nord-Vest se remarcă o concentrare de natură economică în industriile creative și culturale (3.307 de companii), care reprezintă 5% din totalul firmelor înregistrate în regiune şi în acelaşi timp 13,64% din totalul firmelor din domeniul cultural şi creativ din România, ceea ce plasează Regiunea Nord-Vest pe locul II la nivel naţional, după Bucureşti-Ilfov. Jumătate din aceste firme își au sediul în județul Cluj, urmate de Bihor şi Satu Mare.1_20170302_181708

4_20170302_105724 5_20170303_1108393_20170302_1313042_20170302_164457