Cercetătorii din regiune inovează cu sprijinul Băncii Mondiale

Inovarea este un buzzword la ora actuală. Toți stakeholderii regionali (universități, firme, startup-uri, autorități publice etc.) își doresc să identifice modalități prin care să transforme cunoștințele în bani. O rețetă a succesului nu există, dar srijinul pentru progres este întotdeauna bine venit.

Astfel, Banca Mondială, o instituție de prestigiu și cu expertiză în inovare, dezvoltă un program de instruire (workshop) a cercetătorilor din regiune prin intermediul căruia să reușească să comercializeze mai eficient rezultatele cercetării. Programul ”Research Valorization Program” reprezintă unul din cele trei programe implementate de Banca Mondială sub umbrela proiectului de asistență tehnică ”Sprijinirea inovării în regiunile mai puțin dezvoltate din România” (”Supporting Innovation in Romanian Catching Up Regions”) finanțat de Comisia Europeană prin Direcția Generală Politică Regională și Urbană (DG REGIO). Acest program pilot, derulat în perioada 2018-2020, contribuie la dezvoltarea portofoliului de proiecte inovatoare în regiunile Nord-Vest și Nord-Est.

În perioada 28-29 martie 2019 la Cluj-Napoca experții Băncii Mondiale – asistați de experții Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest – au organizat primul workshop pilot pentru 10 echipe de cercetători, sub formatul programului ”I-Corps” al US National Science Foundation (NSF), având ca obiectiv sprijinirea participanților în identificarea oportunităților din piață pentru rezultatele cercetării lor.

La workshop au participat 10 echipe de cercetători de la patru universități din Cluj (Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară), selectate de experții US National Science Foundation în urma unui apel lansat de Banca Mondială. În cadrul celor două zile participanții s-au putut familiariza cu conceptul procesului “lean launch” pentru comercializarea rezultatelor cercetării provenite din cadrul universităților, au primit asistență în conturarea ideii de proiect pe formatul instrumentului Business Model Canvas, activitățile fiind urmate de o sesiune de pitching și consultări paralele în vederea perfectării propunerilor. În același timp reprezentanților entităților de transfer tehnologic le-au fost prezentate o serie de exemple de succes privind posibilitățile de valorificare a rezultatelor provenite din activitatea de cercetare din cadrul universităților, precum și modele de management ale acestora. În urma atelierului de lucru experții NSF vor analiza în detaliu informațiile aferente fiecărei idei de proiect, urmând să se stabilească forma de sprijin necesară în vederea ridicării nivelurilor de maturitate tehnologică ale acestora.

Oana Stănculescu
Gergely Török
Michaela Mihăilescu