ADR Nord-Vest participă la workshop-ul ”Lagging Regions 2” din Barcelona organizat de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene (JRC)

În perioada 1-3 iulie 2019, un expert al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest din cadrul Departamentului de Dezvoltare Regională, Proiecte, Turism participă la workshop-ul organizat la Barcelona de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene (JRC).

Tematica centrală a workshop-ului este legată de utilizarea conceptului de Open Data în procesul de monitorizare și evaluare a Strategiilor de Specializare Inteligentă (S3). Din lista participanților se disting: Nicola de Chiara (AGID, Agenția pentru Italia Digitală), Ismael Rafols (INGENIO, Spania), Ken Guy (Insight Foresight Institute din Marea Britanie) și Attila Varga (Universitatea din Pécs, Ungaria).

Exercițiile practice și schimbul de cunoștințe din cadrul evenimentului vizează identificarea modalităților prin care se pot utiliza, în condiții optime, sursele de date de la nivel comunitar, național sau regional pe parcursul procesului de monitorizare și evaluare. Un alt scop al workshop-ului este de a trece în revistă principalele obstacole în accesarea și interoperabilitatea datelor, formulând recomandări privind modalitatea de colectare și publicare a informațiilor în viitor.

Unul din exercițiile practice a urmărit elaborarea termenilor de referință ce stau la baza evaluării unei Strategii de Specializare Inteligentă (informații generale, informații tehnice, output-uri și livrabile, informații economice și organizaționale). Concluziile au fost analizate de Ken Guy, acesta insistând asupra aspectelor precum relevanța pe care o au informațiile obținute în cadrul procesului de monitorizare a Programelor Operaționale în procesul de evaluare S3. De asemenea a subliniat necesitatea menținerii unui echilibru între strictețea specificațiilor și creativitatea așteptată din partea evaluatorului.

Întâlnirea din Barcelona face parte dintr-o serie de ateliere de lucru organizate în cadrul “Lagging Regions 2”, inițiativă a Direcției Generale pentru Politică Regională și Urbană (DG Regio) ce urmărește maximizarea impactului utilizării fondurilor europene în regiunile care în continuare rămân în urma mediei europene de dezvoltare și se confruntă cu efectele crizei economice și cu probleme de ordin structural. Obiectivul principal al inițiativei este de oferi sprijin regiunilor în identificarea principalelor blocaje din calea dezvoltării și de a oferi asistență și sprijin în scopul depășirii acestora.

Török Gergely – Expert dezvoltare regională

Departamentului de Dezvoltare Regională, Proiecte, Turism al ADR Nord-Vest