Alianța Regională pentru Industrii Creative în vizită de bune practici în Regiunea Nord-Vest

Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, organizație parteneră RCIA, a organizat în perioada 21-23 Mai sesiuni de bune practici și vizite de studiu pentru cei 20 de reprezentanți din opt țări europene prezenți la Cluj-Napoca în cadrul întâlnirii de lucru a consorțiului RCIA. Au fost promovate cu această ocazie exemplele locale de succes în industriile culturale și creative.

Centrul Cultural Clujeanorganizație non-guvernamentală de cultură și dezvoltare urbană, inițiată de Primăria Cluj-Napoca în anul 2011, inițial pentru a pregăti candidatura orașului la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, are acum 95 de membri, organizații și instituții culturale locale, universități, cluburi de afaceri, clustere, asociații ale societății civile, administrația locală și regională. Centrul implementează în prezent 15 programe de stimulare și susținere a industriilor culturale și creative, care se adresează artei contemporane, educaţiei culturale și artistice, regenerării urbane, conectării comunităţilor, incluziunii sociale, creșterii capacităţii sectorului cultural, inovării sociale și urbane, cooperării internaţionale, cercetării și dezvoltării de politici culturale și urbane.

Clusterul Cluj ITorganizație non-guvernamentală pentru susținerea mediului de afaceri din domeniul tehnologiei informației și a comunicațiilor, inițiată din 2012, reunește în prezent  80 de membri, dintre care peste 60 de firme, 10 universități și institute de cercetare și 8 organizații suport, inclusiv Primăria Cluj-Napoca, Consiliul Județean Cluj și ADR Nord-Vest. Organizație membră în Alianța Digitală Europeană a IMMurilor și fondatoare a Rețelei Clusterelor TIC din arealul Balcani și Marea Neagră, clusterul ClujIT derulează numeroase inițiative și proiecte, inclusiv strategice pe componenta de SmartCity, organizând anual la Cluj-Napoca conferința internațională Cluj Innovation Days, aflată la a șasea ediție anul acesta.

Centrul de Inovare și Imaginație Civicădin cadrulPrimăriei Cluj-Napoca, activează din anul 2017 sub forma unui laborator permanent de consultare a comunității locale pentru proiecte de reabilitare și de inovare urbană, în cadrul căruia clujenii sunt invitați alături de reprezentanții administrației, universităților, societății civile și specialiștilor din variate domenii, să se implice în teme cheie pentru dezvoltarea orașului, sub sloganul „Imaginăm viitorul orașului!”. Creativitatea și expertiza cetățenilor se îmbină pentru dezvoltarea urbană, într-un proces participativ de identificare de soluții, pornind de la nevoile și propunerile comunităților.   

ClujHUBcel mai generos spațiul de co-working din Cluj-Napoca, amplasat în inima orașului, la înălțime, pe o suprafață de 2200 mp, un exemplu de sustenabilitate, în România lipsind finanțarea publică dedicată acestui gen de infrastructură suport pentru industrii creative, comparativ cu politicile publice din alte state partenere în proiect.    

Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative – infrastructură publică unică în țară, inaugurată la începutul acestui an, CREIC este un proiect al Primăriei Cluj-Napoca, cofinanțat din Programul Operațional Regional 2007-2013, administrat de Cluj Innovation Park. Amplasat la periferia orașului, pe o suprafață de peste 7 hectare, dispune de o hală dedicată unui studio de film de 630 mp, cinci ateliere de creație și microproducție, spații de birouri, precum și un amfiteatru în aer liber de 1,4 ha. Este un spațiu dedicat inovației, creativității și dezvoltării, dedicat firmelor și organizațiilor din industriile creative, gazdă pentru evenimente diverse.    

Fabrica de Pensule – federație ce reunește peste 50 de ONG-uri, artiști și manageri culturali, este prima inițiativă de clusterizare constituită în anul 2009, câștigătoare a numeroase premii internaționale prin activitățile, proiectele și evenimentele pe care le-a organizat timp de 10 ani. În prezent se confruntă cu provocări legate de infrastructură și de finanțare, conceptul de socially_engaged_art fiind tot mai dificil de promovat în era industriilor creative generatoare de profit și auto-sustenabile. 

H33: Social Innovation Hub – spațiu non-conformist amplasat în fostele crame ale Prodvinalco, este o locație multidisciplinară care îmbină industriile creative cu tradiția și inovația, găzduind spații expoziționale, de co-working și ateliere gen FabLab, necesitând de asemenea susținere pentru a permite tinerilor să creeze în perspectivă.

Cu prilejul vizitelor de studiu organizate în regiunile partenere, desfășurate pe parcursul ultimilor doi ani, alte treibune practici locale au fost promovate direct de către reprezentanții organizațiilor care le implementeaza, respectiv:

Clusterul de Industrii Creative Transilvaniastructură colaborativă unică în țară prin prisma diversității membrilor, înființată în anul 2016, reunește circa 40 de firme din industriile culturale și creative, 5 universități, autorități publice, regionale și organizații suport, inclusiv Banca Transilvania.  

Scena Urbană – inițiativă a Ordinului Arhitecților din România – filiala Transilvania, a fost demarată acum șapte ani, are un portofoliu de circa 50 de evenimente cu specific cultural și educațional, cu scopul activării spațiilor publice urbane din municipiul Cluj-Napoca. 

Clusterul Transilvania IT– inițiativă înființată în anul 2012, este administrată de ARIES Transilvania și reunește în prezent 118 companii din domeniul IT, două universități, un institut de cercetare, administrația publică clujeană și trei organizații catalizator. Cu un portofoliu impresionant de acțiuni și proiecte, este singurul cluster de IT din Sud Estul Europei care deține eticheta AUR/ GOLD pentru excelență în management de cluster, precum și premiul recent de Managerul Anului 2019 la nivel european.  

Fundația Transilvania Trust– înființată în anul 1996, a întreprins nenumărate acțiuni pentru conservarea și reabilitarea patromoniului cultural din Transilvania, având în administrare renumitul Castel Banffy de la Bonțida, gazdă pentru evenimente culturale diverse, inclusiv a festivalului Electric Castle, ajuns la a șaptea ediție.  

Regiunea Nord-Vest are un potențial deosebit pentru industriile culturale și creative (ICC). Cele 7622 de firme, 954 ONG-uri și 960 de persoane fizice autorizate care activează în cele 13 domenii care se subsumează acestor industrii, reprezintă 15% dintre organizațiile ICC din România, având o contribuție de 4% la cifra de afaceri regională și de 6% la forța de muncă regională. Vitalitatea culturală a comunității locale, precum și patrimoniul de care dispune, creează perspectivele ca acest domeniu să înregistreze în continuare o dezvoltare progresivă, ancorându-se în talentul și creativitatea resurselor umane.  

Alianța Regională pentru Industrii Creative (RCIA) este un proiect finanțat din programul de cooperare teritorială INTERREG Europe, care are drept parteneri organizații suport din Austria, Spania, Italia, Danemarca, Polonia, Letonia, Grecia și România. Rolul său este de a promova schimbul de bune practici între inițiativele suport pentru industriile culturale și creative din regiunile partenere, precum și de a elabora câte un Plan de Acțiune Regional, pentru identificarea celor mai oportune măsuri de susținere și dezvoltare. Proiectul se va finaliza în decembrie 2021.  

Articol de Ioana Dragoș, expert tehnic ADR Nord-Vest