PROIECTUL NEW GENERATION SKILLS ESTE PREZENT CU LABORATOARE DE INOVARE LA CLUJ-NAPOCA ȘI ÎN ALTE 6 ORAȘE EUROPENE

 

PROIECTUL NEW GENERATION SKILLS A ATINS UN NOU PUNCT DE REFERINȚĂ

Programele laboratoarelor de inovare au fost lansate în toamna anului 2018 în șapte orașe europene, cu mare speranță și entuziasm din partea fondatorilor lor. Sesiunile de instruire și evenimentele aferente lor au căutat răspunsuri la întrebări importante ale lumii moderne, cum ar fi „Cum se va transforma o idee de afaceri interesantă într-un model de afaceri profitabil?” sau „Cum pot beneficia tinerii de pe urma abilităților lor tehnologice existente pe piața forței de muncă?” De ce să abordăm problemele sociale locale și suntem în stare să le rezolvăm?”. Astfel, ideile principale ale rapoartelor laboratorului de inovare și rezultatele obținute până în prezent sunt prezentate în cele șapte orașe participante la proiect.

 

BELGRAD

Laboratorul de inovare din Belgrad și-a deschis porțile în Decembrie 2018. Noul spațiu comunitar are rolul de a sprijini tinerii deschiși cu intenții antreprenoriale, pentru a stimula și dezvolta idei de inovare și pentru a utiliza mai bine potențialul creativ al tineretului și pentru a le dezvolta sentimentul de responsabilitate socială. Pe lângă sprijinirea sinergiilor interdisciplinare, laboratorul de inovare din Belgrad, în strânsă colaborare cu municipalitatea din Stari Grad, organizează programe educaționale, brainstorminguri și întâlniri menite să dezvolte și să crească capacitatea tinerilor. Acesta oferă îndrumare, consultanță în afaceri și alte activități menite să consolideze competențele de comunicare, cooperare și leadership ale tinerilor.

                                                                                                                                                                                                                        GRAZ

Pe baza experienței Agendei locale pentru tineret, liceenii din Graz, tineri cu vârste cuprinse între 15-19 ani, sunt vizați cu scopul de a îi face să înțeleagă importanța întreprinderilor sociale, a îmbunătățirii competitivității inovatoare și a dezvoltării de noi tendințe de creștere. Spațiul de inovare a tinerilor, ca o nouă inițiativă a IBOBB Café, stimulează cu succes și susține tinerii să recunoască inovația socială și antreprenoriatul social ca potențial de carieră și îi încurajează să se angajeze într-o inițiativă de startup. Cele cinci evenimente comunitare organizate până în prezent se concentrează asupra temelor de tehnologie ecologică și tehnologie umană și nutriție. Identificarea bunelor obiceiuri și a modelelor ar putea aduce sectorul de afaceri mai aproape de tineri, în 

special în domeniul serviciilor, unde accentul se pune tot mai mult pe fete și femei. Forumurile lor se concentrează pe diversitatea potențialului tinerilor, pe talentele acestora și pe beneficiile unei culturi integrate a eșecului. Cele mai bune idei vor fi dezvoltate în viitor în cadrul unui atelier de lucru de o zi și premiat de Youth Innovative Prize din Graz.

 CLUJ-NAPOCA

Laboratorul din Cluj-Napoca susține tinerii să învețe mai multe despre experiențele antreprenorilor și, în același timp, să-și pună propriile idei în acțiune. Laboratorul organizează întâlniri cu experți și proprietari de companii de succes; oferă informații cu privire la programele existente de dezvoltare a afacerilor; ajută ca ideile inovatoare și firmele/administrația publică să se găsească reciproc; oferă consultanță privind regulile și reglementările de marketing privind drepturile de proprietate intelectuală; organizează evenimente de networking cu părțile interesate din domeniul inovării atât la nivel local, cât și la nivel internațional. Până în prezent s-au organizat patru module de instruire și o sesiune de pitching în laborator: „Cum să construim o echipă inovatoare și cum să dezvoltăm o idee într-un model sustenabil de afaceri?” Laboratorul a căutat răspunsuri la întrebări similare. Se pune accent pe subiecte de vânzări și marketing, iar tinerii participanți au avut șansa de a-și prezenta propriile planuri de afaceri. Tinerii cu cele mai bune cinci planuri ar putea participa la Tabăra Internațională de Tineret de la Belgrad din iunie.

LIBEREC

Laboratorul de inovare din regiunea Liberec, Republica Cehă, vizează dezvoltarea abilităților tinerilor în două domenii – digital și antreprenorial. Oportunitatea unică de a învăța cum se proiectează și se tipărește în 3D, cum se lucrează cu instrumentele IoT (Internet of Things) și cum se transferă competențe ale tehnologiei digitale în activități antreprenoriale va stimula sprijinul regional pentru inovare Liberec – în primul rând pentru studenți și elevi de liceu pentru a-i ajuta la crearea de noi soluții inovatoare. Ideile de afaceri vor fi sprijinite în continuare prin mentorat individual și sprijin suplimentar de la alți parteneri regionali ai ecosistemului. „Sistemul de învățământ este învechit în ceea ce privește învățarea folosirii noilor tehnologii. Odată cu introducerea imprimantelor 3D și a kiturilor IoT, există multiple oportunități de a transfera cunoștințele despre tehnologia digitală în noile activități antreprenoriale. Așteptăm cu nerăbdare să vedem cu ce idei vor veni elevii și la ce nivel vor ajunge”, spune Michal Štefan, Manager de comunicare al Centrului de Inovații DEX din Republica Cehă.

 

MARIBOR

Laboratorul de inovare socială pentru tineret din Maribor, numit FEJS (T) SPEJS, a fost lansat în Septembrie 2018. Ca parte a organizării laboratorului și a activităților campaniilor de comunicare au fost organizate regulat evenimente în comunitate și evenimente de networking pentru a ajunge la tineri și pentru a-i inspira și de asemenea pentru a-i invita să participe în cadrul Pachetului dinamic de învățare. A fost organizată o întâlnire motivațională cu tânărul antreprenor Microbrewery, unde acesta și-a prezentat parcursul antreprenorial de la idee la propria sa companie. De asemenea, a prezentat tinerilor participanți diferite tipuri de bere și a oferit câteva mostre pentru degustare. Au fost, de asemenea, implementate și alte evenimente de networking, în care au fost prezentate activitățile proiectului, iar tinerii au fost invitați să participe la activitățile din laboratoarele de inovare. Evenimentele au fost: Participarea politică a tinerilor; Meet & Greet cu antreprenori sociali din țări străine; Inovare socială, economie socială și antreprenoriat social; lipsa locurilor de muncă.

 

 

SOFIA

În prima lună de la lansarea sa oficială, Laboratorul de inovare pentru tineret din Sofia a găzduit mai mult de 15 evenimente, inclusiv cursuri speciale de instruire privind inovațiile, antreprenoriatul și cauzele sociale. Rețeaua laboratorului de inovare din Sofia s-a mărit cu peste 180 de studenți, profesori, reprezentanți ai întreprinderilor și ong-urilor, cercetători, activiști în domeniul drepturilor omului, antreprenori sociali, specialiști IT, care nu numai că au participat activ, dar au și co-proiectat activitățile. Pe parcursul implementării programului au fost încheiate noi parteneriate cu organizații precum UNICEF, Asociația Nucleară din Bulgaria, Tineri profesioniști IEEE, Sumitul Game Dev, Consiliul Consultativ al tineretului din Sofia. Printre domeniile discutate s-au numărat mecanismele inovatoare de finanțare pentru cauze și proiecte sociale, utilizarea datelor deschise pentru a dezvolta un proiect, drumul de la prototip la produsele de piață, edutainment. Agenda laboratorului din Sofia este plină de activități până la sfârșitul anului și planificarea activităților pentru anul 2019 este deja în plină desfășurare!

 ÚJBUDA

Laboratorul de inovare ungar are un dublu impact asupra viitorului tinerilor: oferă un portofoliu de servicii și poate fi folosit ca o bază fizică solidă conectată la o anumită locație. Laboratorul încearcă să mențină legătura activă și continuă cu elevii din învățământul secundar și universitar și să acorde atenție nevoilor și intereselor acestora. Municipalitatea din Újbuda, care a înființat laboratorul, este coordonatorul sectoarelor academice, de afaceri și a celor civile și își propune să ajute la găsirea celei mai bune combinații dintre acestea. Obiectivul general este de a oferi servicii de consiliere în carieră prin metode personalizate, mentoring, îndrumare din lumea muncii cu profesioniști implicați. Sloganul lor este „Folosiți-vă abilitățile și găsiți-vă locul potrivit!”. În afară de toate acestea, laboratorul are o misiune specială: Să definească și să identifice probleme și provocări sociale locale. Cu ajutorul Pachetului dinamic local de învățare, grupuri de tineri au lucrat timp de mai multe luni în cadrul mai multor proiecte interesante. Scopul lor a fost cel de a găsi soluții pentru a-și îmbunătăți mediul, viața de zi cu zi din prezent și din viitor. Ideile lor au fost analizate în fața publicului: s-au creat 8 proiecte, dintre care 3 au fost dezvoltate în runda finală a concursului local de startup, unde 2 proiecte ale studenților ar putea primi primul premiu. Fiecare a primit un premiu de un milion HUF .

Așteptăm cu mare entuziasm anul 2019, când fiecare partener va prezenta noi rezultate. Continuați să le urmăriți munca.