Soluţii pentru transport verde dezbătute la Karlskrona, Suedia

În perioada 8-9 martie 2017 în cadrul proiectului TRAM a avut loc la Karlskrona, Suedia Workshopul Tematic Interregional intitulat “Bune practici în domeniul transportului verde şi al emisiilor scăzute de carbon” şi vizita de studiu organizată de partenerul suedez din cadrul parteneriatului, Regiunea Blekinge.

IMG_0679

Prezentare susţinută de invitatul ADR Nord-Vest, dl. Gabriel Lupşa, CTP Cluj

Scopul workshopului a fost de a prezenta exemple de succes din regiunile partenere privind soluţiile inovative legate de transportul verde şi reducerea emisiilor de carbon. Din Regiunea Nord-Vest au fost prezentate iniţiativele Companiei de Transport Public din Cluj-Napoca, cu accent pe proiectele de reconversie a mijloacelor de transport diesel în troleibuze şi planurile pentru viitorul apropiat în ceea ce priveşte transportul electric. Prezentarea a fost susţinută de invitatul ADR Nord-Vest, dl. Gabriel Lupşa, şef serviciu tehnic în cadrul Companiei de Transport Urban Cluj. Prezentările au fost urmate de o masă rotundă unde participanţii au lucrat împreună la identificarea elementelor cheie care au contribuit la succesul iniţiativelor prezentate şi care ar putea fi transferate în alte regiuni partenere în funcţie de specificul acestora.

IMG_0696

Vizită la staţia de biogaz din Mörrum, Suedia

În cadrul vizitei de studiu care a avut loc în cea de-a doua zi, participanţii au vizitat staţia de biogaz din Mörrum care prelucrează 4,500 tone de deşeuri alimentarea pe an, producând astfel 2.4 milioane de metri cubi de biogaz. Gazul produs este utilizat pentru alimentarea autovehiculelor, fiind echivalentul a 2.6 milioane de litri de combustibil fosil. Participanţii au vizitat de asemenea clusterul energetic NetPort, cu sediul în cadrul parcului ştiinţific având un număr de 35 membri, activitatea fiind focalizată pe susţinerea start-up-urilor din domeniul energiei şi pe dezvoltarea soluţiilor energetice inteligente. Ultimul punct pe ordinea de zi a fost vizitarea Institutului Tehnologic Blekinge unde dr. Henrik Ny a prezentat o abordare locală inovativă privind facilitarea unei tranziţii mai rapide către sisteme de transport şi sisteme energetice sustenabile.

Concluziile atelierului de lucru precum şi alte detalii legate de vizita de studiu vor fi oferite în cadrul întâlnirii Comitetului Regional de Reprezentanţi TRAM care va avea loc în a doua parte a lunii martie.

Proiectul TRAM vizează valorificarea experienţei regiunilor partenere prin schimburi de experienţă şi realizarea unor planuri de acţiune pentru creşterea impactului Planurilor de Mobilitate Urbană Durabilă prin mobilizarea stakeholder-ilor locali. TRAM este finanţat din Programul de Cooperare Teritorială, Interreg Europe 2014-2020 şi are un buget total de 1.264.078 euro, din care bugetul ADR Nord-Vest este de 122.390 euro.

Pentru alte informaţii puteţi accesa siteul proiectului la adresa: https://goo.gl/ZfFQY2

Articol elaborat de:

Gergely TÖRÖK, Cristian CIUTA, Cristina DAVID